Ditt hem är platsen där du kopplar av och umgås med familj och vänner. De flesta har ett favoritrum för avkoppling och för många är det uteplatsen. På sommaren är det förmodligen husets mest attraktiva plats för de allra flesta, men det krävs naturligtvis bra utemöbler.

De flesta husägare idag har utemöbler av förklarliga skäl – de ökar inte bara livskvaliteten utan i viss mån även det subjektiva värdet på ditt hem. Det svåra delen är att hålla dina möbler i gott skick under lång tid. Möbler som står utomhus utsätts för hårt väder som regn och blåst, och eventuellt skadedjur. Då krävs det att man ägnar lite tid åt sina utemöbler med jämna mellanrum, vilket gör att du slipper köpa nytt regelbundet. Här är några riktlinjer för olika möbeltyper,

Utemöbler i metall

Metall är lätt att sköta, sätta ihop och rengöra. Dessutom påverkas inte materialet av skadedjur. Är metallen aluminium blir även möblerna lätta och rostfria. Nu är tyvärr inte alla metallmöbler tillverkade i aluminium, helt eller delvis. Då rostar de om de utsätts för mycket fukt, vilket inte är bra för livslängden och finishen.

Se till att rengöra regelbundet och ordentligt med tvål och vatten och hålla dem torra. Du kan använda färg för att täcka in ytorna och/eller avsluta med en vaxbehandling för att se till att fukten fortsätter att hålla sig på avstånd. Bilvax fungerar ofta bra eftersom det är UV-avvisande.

Trämöbler

Trämöbler kan vara ute under hela sommaren om du ser till att hålla dem i gott skick. Med hjälp av färg eller olja håller du träytorna torra så att de inte ruttnar. På vinterna är det bäst att antingen plocka in utemöblerna eller täcka in dem med exempelvis en presenning för att undvika att snö och regn kommer åt möblerna och angriper träet.

Plastmöbler

När du köper plastmöbler, satsa alltid på bra och åldersbeständig plast med potential att vara länge. Plast möbler är kanske inte lika vackra som trämöbler att titta på. De ser bra ut när de är nya men kan snabbt förlora utseendet på grund av blekning, repor eller missfärgning. För mycket värme är dåligt för plast, så det är bäst att placera dem i skuggan om det är för varmt.

Du kan använda ett rengöringsmedel för att ta bort fläckar och sedan rengöra med varmt tvålvatten. Även plastmöbler kan målas, men vanligare är att man polerar dem med vax för att skydda mot UV-strålning som orsakar blekning eller fukt som kan orsaka mögelbildning.

Med regelbunden rengöring kan du förlänga livet på dina möbler och kommer att kunna använda dem längre. Det sparar i längden både tid och pengar.